Tvarohové koláče s mákem
Dnešní recept se bude týkat pečiva, které nikde jinde na světě nenajdete. A pokud ano, jeho původ vede do Česka.
Budete potřebovat
na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 g vlažného mléka
- 1 kostka droždí
- 50 g cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
na náplň:
- 250 g tvarohu
- cukr a rum dle chuti
- citrónová kůra
- trochu škrobové moučky
- 1 vejce
- maková náplň
- mandle (plátky)
Postup:
- Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek a kolem okrajů nasypeme sůl.
- Do vlažného mléka dáme trochu cukru a rozdrobíme droždí.
- Směs vlijeme do důlku, zasypeme trochou mouky a zakryté necháme kvasit asi půl hodiny.
- Vejce rozkvedláme v rozpuštěném prochladlém másle a přidáme k mouce.
- Vypracujeme hladké těsto.
- Jakmile se začne odlepovat od vařečky a stěn mísy, zakryjeme ho a necháme zhruba hodinu kynout.
- Těsto poté na pomoučené ploše buď upravíme do válečku, z něj odkrajujeme asi 4 cm tlusté kousky, které rozválíme do tvaru koláče, nebo těsto rozválíme na zhruba centimetr silnou placku a z ní koláče vykrajujeme.
- Necháme znovu krátce kynout.
- Tvaroh umícháme s cukrem, rumem, citrónovou kůrou, škrobem a žloutkem.
- Z bílku ušleháme sníh, který do tvarohu nakonec vmícháme.
- Tvaroh a makovou náplň rozdělíme na koláče, okraje posypeme rozkvedlaným vejcem s trochou mléka a posypeme mandlemi.
- Pečeme asi 20-25 minut při 190 stupních.
Tip: Jestli vám mandle nestačí, máslová drobenka je samozřejmě povolena.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.