Tvarohové koláče s mákem

Tradiční české koláčky - makové a povidlové

Dnešní recept se bude týkat pečiva, které nikde jinde na světě nenajdete. A pokud ano, jeho původ vede do Česka.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 50 g cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce

na náplň:

  • 250 g tvarohu
  • cukr a rum dle chuti
  • citrónová kůra
  • trochu škrobové moučky
  • 1 vejce
  • maková náplň
  • mandle (plátky)

Postup:

  1. Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek a kolem okrajů nasypeme sůl.
  2. Do vlažného mléka dáme trochu cukru a rozdrobíme droždí.
  3. Směs vlijeme do důlku, zasypeme trochou mouky a zakryté necháme kvasit asi půl hodiny.
  4. Vejce rozkvedláme v rozpuštěném prochladlém másle a přidáme k mouce.
  5. Vypracujeme hladké těsto.
  6. Jakmile se začne odlepovat od vařečky a stěn mísy, zakryjeme ho a necháme zhruba hodinu kynout.
  7. Těsto poté na pomoučené ploše buď upravíme do válečku, z něj odkrajujeme asi 4 cm tlusté kousky, které rozválíme do tvaru koláče, nebo těsto rozválíme na zhruba centimetr silnou placku a z ní koláče vykrajujeme.
  8. Necháme znovu krátce kynout.
  9. Tvaroh umícháme s cukrem, rumem, citrónovou kůrou, škrobem a žloutkem.
  10. Z bílku ušleháme sníh, který do tvarohu nakonec vmícháme.
  11. Tvaroh a makovou náplň rozdělíme na koláče, okraje posypeme rozkvedlaným vejcem s trochou mléka a posypeme mandlemi.
  12. Pečeme asi 20-25 minut při 190 stupních.

Tip: Jestli vám mandle nestačí, máslová drobenka je samozřejmě povolena.