Trubičky s křenovou pěnou

Jak si ozvláštnit vánoční stůl, když sladké cukroví zrovna nemusíte? Tento týden pro vás máme v Apetýtu pár nápadů.

Budete potřebovat:

  • listové těsto
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 30 g křenu
  • 50 g šunky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Listové těsto rozválíme natenko a rozkrájíme na proužky.
  2. Ty poté namotáváme na tukem pomaštené malé kovové trubičky a klademe vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Potřeme rozkvedlaným vejce a posypeme semínky.
  4. Pečeme asi 10-15 minut v troubě vyhřáté na 185 stupňů.
  5. Ještě horké sejmeme opatrně z kovových trubiček.
  6. Šunku a křen najemno nastrouháme.
  7. Smetanu vyšleháme do tuha.
  8. Vmícháme křen, šunku a ochutíme solí a pepřem.
  9. Směsí plníme trubičky a podáváme.

Tip: Místo křenové šlehačky si můžete připravit křenovou pomazánku a nahradit smetanu ke šlehání třeba žervé.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.