Trubičky s křenovou pěnou
Jak si ozvláštnit vánoční stůl, když sladké cukroví zrovna nemusíte? Tento týden pro vás máme v Apetýtu pár nápadů.
Budete potřebovat:
- listové těsto
- 250 ml smetany ke šlehání
- 30 g křenu
- 50 g šunky
- sůl, pepř
Postup:
- Listové těsto rozválíme natenko a rozkrájíme na proužky.
- Ty poté namotáváme na tukem pomaštené malé kovové trubičky a klademe vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřeme rozkvedlaným vejce a posypeme semínky.
- Pečeme asi 10-15 minut v troubě vyhřáté na 185 stupňů.
- Ještě horké sejmeme opatrně z kovových trubiček.
- Šunku a křen najemno nastrouháme.
- Smetanu vyšleháme do tuha.
- Vmícháme křen, šunku a ochutíme solí a pepřem.
- Směsí plníme trubičky a podáváme.
Tip: Místo křenové šlehačky si můžete připravit křenovou pomazánku a nahradit smetanu ke šlehání třeba žervé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.