Trubičky (kremrole)

Trubičky

Klasické trubičky neboli kremrole z listového těsta peče Renata Geržová ze Želechovic nad Dřevnicí u Zlína. Pokud hledáte cukrářskou výzvu, tohle je recept pro vás. Rozpis vystačí na 32 až 36 kusů.

Budete potřebovat:

1.těsto:
250 g másla (kousek si dáme stranou)
100 g hladké mouky

2.těsto:
200 g hladké mouky
oříšek másla (z másla na 1.těsto)
2 žloutky
špetka soli
3 velké lžíce octa
cca 200 ml vlažné vody

náplň:
6 bílků
300 – 360 g pískového krystalového cukru (podle velikosti vajec)
šťáva z 1 citronu
zrnko soli

Postup:

1. Ze surovin zpracujeme první těsto, vzniklý bochánek odložíme.

2. Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto tak, aby bylo zpočátku řidší (rukou vše mísíme tak, aby se těsto táhlo).

3. Pak postupně podsypáváme moukou, aby se těsto nepřilepovalo k desce.

4. Rozválíme ho na čtverec o velikosti zhruba 25 x 25 cm.

5. Doprostřed vložíme 1.těsto (bochánek o rozměrech zhruba 10 x 10 cm) a zabalíme: přeložíme nejprve svrchu, pak z boku, pak zespodu a nakonec z druhého boku.

6. Rozválíme na obdélník o velikosti zhruba 30 x 20 cm.

7. Delší stranu přeložit na třetinu přes sebe a stejně pak i stranu kratší.

8. Těsto trochu pomoučíme a zakryjeme potravinářskou folií.

9. Vložíme do lednice a po hodině zase rozválíme na obdélník a znovu složíme.

10. Toto opakujeme ještě jednou po další hodině.

11. Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a nechat v lednici do druhého dne.

12. Těsto rozkrojíme podélně na polovinu (na řezu můžeme vidět „listování“) a rozválíme na obdélník cca 40 x 25 cm.

13. Delší stranu rozválíme ve směru posledních skladů těsta.

14. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a svisle nakrájíme rádýlkem pásky o šířce zhruba 2 cm.

15. Plechovou trubičku potřeme olejem, nebo sádlem a pásek na ni natočíme od širšího konce mírně šikmo s nepatrným přesahem těsta přes sebe.

16. Trubičky položíme na pečící papír na plechu a potřeme celým rozšlehaným vajíčkem.

17. Na plech nalijeme trošku vody (asi 1/2 dcl (může zatéct i pod trubičky)).

18. Pečeme v troubě vyhřáté na 210°C dozlatova asi 15-20 min.

19. Připravíme náplň: Suroviny šleháme nad parou do tuha (v první fázi musí být sníh horký, pak můžeme došlehávat teplý).

20. Po vychladnutí sněhu plníme trubičky pytlíkem krouživým pohybem.

21. Hotové trubičky pocukrujeme, nejlépe mletým cukrem přes malé sítko.