Tříkrálový koláč

Peče se v řadě zemí, ale v každé trochu jinak. Takto ho znají třeba v Německu. Tradičně se do něj zapékala fazolka, později figurka Ježíška, kterou jeden šťastlivec ve svém kousku našel. Abyste si nevylomili zub, můžete tam zapéct třeba celou mandli.

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky
špetka soli1 vejce
20 g droždí
60 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
trochu cukru

Postup:

1. Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek.

2. Mouku smícháme se solí, přidáme kvásek, vejce a prochladlé rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto.

3. Pod utěrkou necháme vykynout.

4. Z těsta poté zformujeme jeden větší bochánek a zhruba 6-8 menších.

5. Do jednoho z nich schováme celou mandli.

6. Na plech vyložený pečicím papírem dáme velký bochánek a kolem dokola těsně k němu malé.

7. Necháme ještě půl hodiny kynout.

8. Troubu předehřejeme na 190 stupňů, koláč potřeme vejcem rozkvedlaným s trochou mléka a posypeme sekanými mandlemi.

9. Pečeme asi 35 minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.