Trhací chléb

Chleba se servíruje ještě teplý

Na chvíli zapomeňte na to, jak jste zvyklí „porcovat“ chleba. Dnes si totiž připravíme takový, který se nekrájí, ale záměrně trhá. Aby se trhal lehce, toho můžeme docílit několika způsoby: buď se z těsta udělají plátky, které se do formy skládají, anebo do ní naskládáme menší bochánky.

Budete potřebovat

na těsto:

  • cca 750g chlebové pšeničné mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • sůl

na potření:

  • 120 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • nasekaná petrželka
  • sůl

Postup:

  1. Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme cukr a droždí a zakryté necháme 10 minut stát.
  2. Přidáme mléko, máslo, sůl a polovinu mouky.
  3. Začneme zpracovávat v robotu nebo ručně a postupně přidáváme mouku dle potřeby (těsto by mělo být lepivější, ale hladké a elastické).
  4. V rendlíku rozpustíme máslo, přimícháme petrželku, česnek a sůl.
  5. Formu (skleněnou nebo dvě menší podélné na toastových chléb) vymažeme důkladně tukem.
  6. Z těsta tvoříme menší bochánky, které namáčíme do másla a klademe do formy těsně vedle sebe.
  7. Zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
  8. Potřeme zbytkem másla a pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 stupňů asi 30 minut dozlatova.
  9. Po upečení můžeme potřít ještě horké znovu máslem a posypat solí.
  10. Servírujeme teplé tak, aby si každý u stolu mohl „odtrhnout” dle libosti.

Tip:

Kdyby vám česnekové máslo bylo málo, můžete do chleba zapéct i šunku a sýr.