Tradiční rybí polévka

Celý týden si v Apetýtu dopřáváme slavností jídla, která patří k času vánočnímu. Dnes přijde řada na rybí polévku.

Budete potřebovat:

na základ polévky:

  • 1 kapří hlavu
  • páteř a ocasní část z kapra (bez kůže)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibuli
  • kousek celeru
  • 30 g másla

na dokončení:

  • 50 g másla
  • 2 starší rohlíky
  • 150 g kořenové zleniny
  • 40 g hladké mouky
  • 150 g jiker a mlíčí
  • 8 kapustiček
  • kousek pórku
  • sůl, bílý pepř

Postup:

  1. Do většího hrnce nalijeme vodu, vložíme mrkev, petržel, celer, rozkrojenou cibuli a hlavu z kapra, vše přivedeme k varu.
  2. Na másle opečeme na kousky nastříhanou páteř a ocasní část ryby, směs přidáme do hrnce, polévku osolíme a na mírném ohni vaříme 30 minut.
  3. Kořenovou zeleninu nakrájíme na špalíčky a osmahneme na másle, zaprášíme ji moukou a smažíme, dokud mouka nezezlátne.
  4. Rybí vývar slijte přes sítko do jiného hrnce, rozmíchejte v něm orestovanou kořenovou zeleninu s moukou a znovu vše přiveďte k varu.
  5. Polévku poté provařte asi 15 minut.
  6. Rohlíky si nakrájejte na kostičky, v pánvi je na másle opečte dozlatova.
  7. Potom na kousku másla orestujte také kapří jikry a mlíčí.
  8. Rybí maso obereme od kostí, kapustičky i pórek očistíme a pokrájíme, vše spolu s vnitřnostmi přidáme do hrnce s rybí polévkou a už jen krátce vaříme.
  9. Polévku dochutíme a odstavíme, na talíři ji zdobíme opečenými krutony z rohlíků.