Tradiční rybí polévka
Celý týden si v Apetýtu dopřáváme slavností jídla, která patří k času vánočnímu. Dnes přijde řada na rybí polévku.
Budete potřebovat:
na základ polévky:
- 1 kapří hlavu
- páteř a ocasní část z kapra (bez kůže)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibuli
- kousek celeru
- 30 g másla
na dokončení:
- 50 g másla
- 2 starší rohlíky
- 150 g kořenové zleniny
- 40 g hladké mouky
- 150 g jiker a mlíčí
- 8 kapustiček
- kousek pórku
- sůl, bílý pepř
Postup:
- Do většího hrnce nalijeme vodu, vložíme mrkev, petržel, celer, rozkrojenou cibuli a hlavu z kapra, vše přivedeme k varu.
- Na másle opečeme na kousky nastříhanou páteř a ocasní část ryby, směs přidáme do hrnce, polévku osolíme a na mírném ohni vaříme 30 minut.
- Kořenovou zeleninu nakrájíme na špalíčky a osmahneme na másle, zaprášíme ji moukou a smažíme, dokud mouka nezezlátne.
- Rybí vývar slijte přes sítko do jiného hrnce, rozmíchejte v něm orestovanou kořenovou zeleninu s moukou a znovu vše přiveďte k varu.
- Polévku poté provařte asi 15 minut.
- Rohlíky si nakrájejte na kostičky, v pánvi je na másle opečte dozlatova.
- Potom na kousku másla orestujte také kapří jikry a mlíčí.
- Rybí maso obereme od kostí, kapustičky i pórek očistíme a pokrájíme, vše spolu s vnitřnostmi přidáme do hrnce s rybí polévkou a už jen krátce vaříme.
- Polévku dochutíme a odstavíme, na talíři ji zdobíme opečenými krutony z rohlíků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka