Tornádo poslalo do šrotu desítky aut

6. červenec 2021

Policie střeží vraky šesti desítek z mnohem většího počtu aut, která zničilo tornádo na Podluží. Majitelé dostávají potvrzení o vyřazení z provozu, sešrotování ale musejí zajistit sami.

Tornádo před necelými dvěma týdny odneslo některá auta až desítky metrů daleko. Vraky, které příliš překážely nebo ohrožovaly zdraví lidí, skončily na skládkách v Mikulčicích, Moravské Nové Vsi a v Lužicích.

Celkem je na nich odstavených 58 aut. Všechna hlídá policie, protože stále mohou mít hodnotu a je možné je prodat třeba na náhradní díly.

Chybí značky, policisté využívají kód VIN

Policie oslovuje majitele, aby si auta převzali a nechali je zlikvidovat. Na autech ale často chybí poznávací značky, a tak policisté využívají k identifikaci vozidel kódy VIN.

Policisté majitelům dodávají potvrzení o vyřazení auta z provozu a doporučí jim další postup. Podle policejního mluvčího Petra Valy by si měli lidé auta odvézt ideálně hned poté, co je policie osloví, ale nejpozději do příštího úterý.

Jestli to všichni stihnou, není jasné. Lidé teď řeší bydlení a starost o poničená auta je vedlejší. Stejně tak asi ještě nějakou dobu potrvá, než nechají odvézt vraky, které zůstaly odstavené přímo v ulicích.

Posloužit mohou nejen zničená auta

Součástky z aut zničených při řádění tornáda mohou ještě posloužit. Nejsou ale jediné. Například obyvatelé Břeclavi se mohou zastavit pro střešní tašky ze střech rozebíraných v nejpostiženějších obcích. Počasí totiž škodilo i na dalších místech regionu a mnohé střechy potřebují i tam vyspravit. Problém je v tom, že poničené střechy jsou často pokryty střešní krytinou, která se už dávno nevyrábí. Zájemci se mohou na radnici domluvit, že se podívají, jestli nejde využít některé tašky dovezené ze zničených obcí.

autor: Hana Florianová | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související