Točený koláč s mákem
Točené pivo a točenou zmrzlinu jistě všichni znáte. Slyšeli jste ale o točeném koláči? Zkusit ho můžete třeba i s tvarohem a jablky, mákem nebo dokonce se špenátem.
Budete potřebovat
na těsto:
- 350g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 150 ml vlažného mléka
- 100g rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- 50g cukru
na náplň:
- 150 g máku
- 100 ml mléka
- 2 lžíce povidel
- 1-2 lžíce rumu
- švestky
Postup:
1. Mléko na náplň přivedeme k varu a vmícháme mák.
2. Mícháme do zhoustnutí a pak přidáme povidla s rumem a necháme vychladnout.
3. Mezitím si připravíme těsto: Do vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
4. Žloutky rozkvedláme a přidáme vychladlé rozpustěné máslo.
5. Mouku dáme do mísy spolu se žloutky a kváskem a vypracujeme hladké těsto.
6. Zakryjeme ho a nehcáme asi hodinu kynout.
7. Poté ho rozválíme na obdélníkový plát a rozřízneme na tří pásy. Doprostřed každého z nich dáme makovou nádivku a smotáme.
8. Koláčovou formu vymažeme tukem a těsto stočíme do tvaru spirály. Mezi jednotlivé rolky klademe kousky švestek.
9. Potřeme máslem a posypeme mandlemi nebo ořechy.
10. Pečeme při 180 stupních asi 50 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.