Těstoviny se zelím

Dneškem, tedy Popeleční středou, začíná v katolické liturgii postní doba. V lidové tradici se dodržovaly na Popeleční středu různé zvyky. Ženy například chodívaly ráno s rozpuštěným mýdlem v hrnci a potíraly jím tváře mužů, kteří se ještě stále „nevyspali“ z masopustního veselí.

A na Popeleční středu samozřejmě nabízme tip na postní pokrm.

Budete potřebovat:

  • hlávkové zelí
  • sádlo
  • sůl
  • pepř mletý
  • kmín
  • 2 cibule
  • široké nudle (kupované nebo domácí), případně jiné těstoviny

Postup:

  1. Na lžíci sádla dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme nastrouhané zelí a podusíme s troškou vody, soli, pepřem a kmínem, doměkka.
  3. Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě.
  4. Poté vše smícháme, případně dochutíme.

Tuto variantu můžeme využít, pokud se chceme vydat cestou přísného půstu, tedy bez masa. Skvělá je ale i varianta, ve které nakonec přidáme také nějaké maso, konkrétně slaninu. Tu nejprve pokrájíme na kostičky a necháme vyškvařit dokřupava.