Těstoviny se zelím
Dneškem, tedy Popeleční středou, začíná v katolické liturgii postní doba. V lidové tradici se dodržovaly na Popeleční středu různé zvyky. Ženy například chodívaly ráno s rozpuštěným mýdlem v hrnci a potíraly jím tváře mužů, kteří se ještě stále „nevyspali“ z masopustního veselí.
A na Popeleční středu samozřejmě nabízme tip na postní pokrm.
Budete potřebovat:
- hlávkové zelí
- sádlo
- sůl
- pepř mletý
- kmín
- 2 cibule
- široké nudle (kupované nebo domácí), případně jiné těstoviny
Postup:
- Na lžíci sádla dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli.
- Přidáme nastrouhané zelí a podusíme s troškou vody, soli, pepřem a kmínem, doměkka.
- Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě.
- Poté vše smícháme, případně dochutíme.
Tuto variantu můžeme využít, pokud se chceme vydat cestou přísného půstu, tedy bez masa. Skvělá je ale i varianta, ve které nakonec přidáme také nějaké maso, konkrétně slaninu. Tu nejprve pokrájíme na kostičky a necháme vyškvařit dokřupava.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka