Telecí maso s nádivkou z Věžek
Recept na telecí maso s nádivkou od Věry Sigmundové z Věžek, zazněl ve středu 9. dubna.
Suroviny:
1 kg telecího masa (nejlépe z krku), 2 středně velké cibule, sůl, pepř, 70 g másla
Nádivka:
10 starších rohlíků, asi 1 l vývaru ( kuřecí nebo hovězí), 4 vejce, sůl, pepř, majoránka, nasekaná petrželová nať
Postup:
Maso osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na drobno. Vložíme do vyšší nádoby a pečeme do měkka asi 2 hodiny, při teplotě 180 stupňů.
Připravíme si nádivku. Rohlíky nakrájené na půlkolečka, zalijeme připraveným vývarem, osolíme, opepříme. Přidáme majoránku a nasekanou petrželovou nať. Vše důkladně promícháme. Nádivka by měla být řidší.
Upečené maso nakrájíme na porce a vložíme zpět do pekáče, kde musí být dostatek šťávy. Připravenou nádivku navršíme na maso (maso nádivkou zakryjeme).
Zapékáme jestě přibližně 30 minut, až se nádivka upeče do růžova a udělá kůrčičku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?