Tažený závin s jablky a mákem
K tradiční výrobě tohoto o něco pracnějšího receptu budete kromě základních surovin potřebovat i dvě netradiční pomůcky: čistý ubrus a prázdný stůl. Podle receptu z knihy Receptury teplých pokrmů byste měli vyrobit deset porcí moučníku.
Budete potřebovat:
těsto:
200 g hladké mouky
20 g vajec (1/2)
5 g oleje
2 g soli
50 g vody
náplň:
75 g máku
800 g jablek
100 g krupicového cukru
40 g strouhanky
35 g oleje
50 g másla
2 g skořice
moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Mouku prosejeme (část si odložíme na pomoučení), přidáme dávku vejce, olej, sůl a vodu a směs zpracujeme na hladké, nelepivé těsto.
2. Mírně podsypeme moukou, přiklopíme vhodnou nádobou a necháme alespoň 15 minut odpočinout.
3. Mák jemně umeleme.
4. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenčí plátky.
5. Na pracovní stůl rozprostřeme čistý ubrus a nepatrně jej pomoučíme.
6. Odpočinuté těsto částečně rozválíme, položíme ho na pomoučený ubrus a pečlivě vytahujeme, aby bylo co nejtenčí a nepotrhané.
7. Vytažené těsto posypeme mletým mákem, jablky, směsí cukru se skořicí, prosátou strouhankou a náplň pokapeme olejem a částí másla.
8. Pomocí podloženého ubrusu svineme závin, položíme ho na olejem potřený plech, povrch potřeme rozpuštěným máslem a závin upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
9. Rozkrájíme na jednotlivé porce a sypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka