Taštičky s kozím sýrem ze Šošůvky
Vyzkoušejte recept z Moravského krasu od naší posluchačky paní Evy Sedlákové.
Budeme potřebovat:
250 g polohrubé mouky
50 g droždí
špetka cukru
100 ml mléka
sůl
žloutek
50 g tuku
lžíci nakrájených bylinek
Postup:
1. Mouku prosejeme do mísy, dvě lžíce si odložíme na vyválení těsta. Doprostřed rozdrobíme droždí a klasickým způsobem rozmícháme s cukrem, trochou mouky a vlažným mlékem. Mísu přikryjeme a necháme odpočívat.
2. Když kvásek vzejde, přidáme žloutek, prochladlý tuk, který jsme předtím rozehřáli, bylinky a zbylým mlékem vypracujeme tužší těsto. Těsto necháme vykynout.
3. Těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka, nebo čtverečky. Doprostřed dáme kousek kozího sýra, přeložíme a vytvoříme tak taštičku. Na vymaštěný plech taštičky poklademe a potřeme bílkem. Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.