Sýrové špecle
Chataři a chalupáři, zbystřete - celý tento týden myslíme v receptáři Apetýtu na ty vás, kteří si léto nebo jeho část užíváte v nějakém svém letním domečku, kde máte přece jen omezenější možnosti připravit si pořádné jídlo.
Budete potřebovat
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 150 ml mléka (i více dle hustoty těsta)
- 60 g másla
- sůl, pepř
navíc:
- cibule
- 300 g ementálu
- 2 lžíce přepuštěného másla
- pažitka
Postup:
- Velký hrnec naplníme vodou, osolíme a dáme vařit.
- Z příslušných surovin vymísíme těsto (nesmí být příliš tuhé, ale ani téct).
- Jakmile se voda začne vařit, protlačíme těsto sítem na halušky nebo vhazujeme lžičkou kousky do vody.
- Jakmile nočky vyplavou na povrch, vodu slijeme.
- Na másle necháme zesklovatět cibuli a opečeme na ní okapané špecle.
- Přidáme strouhaný sýr, sůl a pepř a promícháme.
- Servírujeme posypané sekanou pažitkou.
Tip:
Špecle se dají připravit třeba i se špenátem, anebo oblíbeným zelím a slaninou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.