Sýrové špecle

Chataři a chalupáři, zbystřete - celý tento týden myslíme v receptáři Apetýtu na ty vás, kteří si léto nebo jeho část užíváte v nějakém svém letním domečku, kde máte přece jen omezenější možnosti připravit si pořádné jídlo.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka (i více dle hustoty těsta)
  • 60 g másla
  • sůl, pepř

navíc:

  • cibule
  • 300 g ementálu
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • pažitka

Postup:

  1. Velký hrnec naplníme vodou, osolíme a dáme vařit.
  2. Z příslušných surovin vymísíme těsto (nesmí být příliš tuhé, ale ani téct).
  3. Jakmile se voda začne vařit, protlačíme těsto sítem na halušky nebo vhazujeme lžičkou kousky do vody.
  4. Jakmile nočky vyplavou na povrch, vodu slijeme.
  5. Na másle necháme zesklovatět cibuli a opečeme na ní okapané špecle.
  6. Přidáme strouhaný sýr, sůl a pepř a promícháme.
  7. Servírujeme posypané sekanou pažitkou.

Tip:

Špecle se dají připravit třeba i se špenátem, anebo oblíbeným zelím a slaninou.

autor: Zuzana Plíšková