Sýrové knedlíčky do polévky
Tentokrát si připravíme knedlíčky, kterým se v originále říká Kasspressknödel. Jistě jste se dovtípili, že jejich domovinou je Německo, tedy země, kde mají připravu knedlíků taky v malíku.
Budete potřebovat:
- 2 starší housky
- kousek másla
- 1 vejce
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 100 g výraznějšího tvrdého sýra
- 125 ml mléka
- 1 malá cibule
- nasekaná petrželka
- sůl, pepř
Postup:
- Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle.
- Sýr a housky nakrájíme na kostičky.
- Vše dáme do mísy a přidáme petrželku, vejce, mléko a mouku.
- Osolíme a opepříme a necháme asi čtvrt hodiny odpočinout.
- Na plech vyložený pečicím papírem z těsta formujeme placičky, které zploštíme nožem nebo zaoblenou stranou lžíce.
- Pečeme při 180 stupních asi 20 minut. Těsně před servírováním rozdělíme do talířů se zeleninovou polévkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.