Sýrové knedlíčky do polévky

Tentokrát si připravíme knedlíčky, kterým se v originále říká Kasspressknödel. Jistě jste se dovtípili, že jejich domovinou je Německo, tedy země, kde mají připravu knedlíků taky v malíku.

Budete potřebovat:

  • 2 starší housky
  • kousek másla
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 100 g výraznějšího tvrdého sýra
  • 125 ml mléka
  • 1 malá cibule
  • nasekaná petrželka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle.
  2. Sýr a housky nakrájíme na kostičky.
  3. Vše dáme do mísy a přidáme petrželku, vejce, mléko a mouku.
  4. Osolíme a opepříme a necháme asi čtvrt hodiny odpočinout.
  5. Na plech vyložený pečicím papírem z těsta formujeme placičky, které zploštíme nožem nebo zaoblenou stranou lžíce.
  6. Pečeme při 180 stupních asi 20 minut. Těsně před servírováním rozdělíme do talířů se zeleninovou polévkou.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.