Sypané švédské koláče

První listopadový recept nabídla Blanka Kovandová ve vysílání čtvrtečního Apetýtu.

Jablečný sypaný švédský koláč

Ingredience:
1 hrnek krupice, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 prášek do pečiva, šťáva z jednoho citronu, 6 ks jablek, 1/2 kostky másla, tuk na vymazání a vysypání větší koláčové formy nebo plechu s vyšším krajem

Postup:
Krupici a prášek do pečiva smícháme s moukou a cukrem. Přidáme citrónovou šťávu a dobře promícháme. Do tukem vymazané a moukou vysypané formy vsypeme asi třetinu směsi a navršíme na ni polovinu jablek nastrouhaných i se slupkou na hrubém struhadle. Přidáme druhou třetinu směsi, na ni navršíme druhou polovinu jablek a posypeme poslední třetinou směsi.

Povrch poklademe nakrájeným máslem a zvolna pečeme v předem vyhřáté troubě asi hodinu. Do jablek můžeme dle chuti přidat dobře omyté a okapané rozinky, skořici a nasekaná ořechová jádra.

Tvarohový sypaný švédský koláč

Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku pískového cukru, 1 prášek do pečiva, 3 tučnější tvarohy (červené) - celkem tedy 750 g, 1/2 hrnku práškového cukru, 3 celá vejce, podle chuti rozinky, vanilkový cukr, trochu citronové kůry, 2 hrnky mléka, ½ kostky másla

Postup:
Hrnky polohrubé mouky, pískový cukr a prášek do pečiva promícháme. V jiné míse utřeme 3 tučnější tvarohy, práškový cukr, celá vejce, přidáme podle chuti rozinky, citronovou kůru a naposledy mléko.

Polovinu množství mouky, cukru a prášku do pečiva nasypeme na nevymazaný velký pekáč, na tento sypký podklad lehce rozetřeme utřený tvarohový krém (nenechte se zaskočit tím, že tvarohová hmota je řídká - ona právě potom udělá ten bezvadný koláč) a na něj nasypeme stejnoměrně druhou polovinu mouky promíchané s cukrem a pečivovým práškem.

Poklademe lístečky másla v celkovém množství asi 200 g a dáme do mírně předehřáté trouby (30 – 40 minut na cca 180°C). Poté upečeme - výsledkem jsou výborné tvarohové řezy a nahoře křupavá kůrčička.

autor: Blanka Kovandová