Švestkový guláš
Švestky nemusí skončit pouze v koláčích, povidlech nebo slivovici. Tento recept jen dokazuje, jak všestranné jsou švestky ovoce, můžete jimi totiž vylepšit i guláš.
Budete potřebovat:
- 800 g hovězích kostek na guláš
- 5 středních cibulí
- 500 ml hovězího vývaru
- 400 ml suchého červeného vína
- kousek strouhaného zázvoru
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce povidel
- cca 12 švestek (zralých a sladkých)
- 2 lžíce hořčice
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce oleje
- citrónová šťáva
- sůl, pepř
Postup:
- Smícháme olej, cukr, citrónovou šťávu a sójovou omáčku a zázvor a do této marinády naložíme maso alespoň na několik hodin.
- V litinovém hrnci rozehřejeme sádlo a maso s cibulí na něm zprudka opečeme.
- Kostky osolíme a opepříme.
- Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme.
- Přidáme je k masu spolu s povidly, vývarem, vínem a hořčicí.
- Promícháme, přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů asi na 2 hodiny.
- Nakonec omáčku dochutíme, případně zjemníme trochou smetany.
- Servírujeme s chlebem nebo bramborovými noky.
A jak si sami všimnete, zahušťovat není třeba - rozvařené ovoce a cibule udělá hravě práci za jíšku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.