Švestkový guláš

Švestky nemusí skončit pouze v koláčích, povidlech nebo slivovici. Tento recept jen dokazuje, jak všestranné jsou švestky ovoce, můžete jimi totiž vylepšit i guláš.

Budete potřebovat:

  • 800 g hovězích kostek na guláš
  • 5 středních cibulí
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 400 ml suchého červeného vína
  • kousek strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce povidel
  • cca 12 švestek (zralých a sladkých)
  • 2 lžíce hořčice
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce oleje
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

 Postup:

  1. Smícháme olej, cukr, citrónovou šťávu a sójovou omáčku a zázvor a do této marinády naložíme maso alespoň na několik hodin.
  2. V litinovém hrnci rozehřejeme sádlo a maso s cibulí na něm zprudka opečeme.
  3. Kostky osolíme a opepříme.
  4. Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme.
  5. Přidáme je k masu spolu s povidly, vývarem, vínem a hořčicí.
  6. Promícháme, přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů asi na 2 hodiny.
  7. Nakonec omáčku dochutíme, případně zjemníme trochou smetany.
  8. Servírujeme s chlebem nebo bramborovými noky.

A jak si sami všimnete, zahušťovat není třeba - rozvařené ovoce a cibule udělá hravě práci za jíšku.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.