Švestkové čatní
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
5 švestek
olivový olej
nahrubo nakrájená cibule
50 g cukru
60 ml vinného octa
prolisovaný česnek
lžíce drceného hořčičného semínka
bobkový list
sůl, pepř
dvě lžičky strouhaného zázvoru
3-4 lžíce vody
Postup:
1. Švestky oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
2. Cibuli zpěníme na oleji, pak přidáme cukr, koření, ocet a vodu.
3. Za občasného míchání povaříme, přidáme švestky, zakryjeme a vaříme asi deset minut.
4. Odkryjeme a vaříme dál asi půl hodiny, dokud švestky nezměknou a šťáva se nezredukuje.
5. Dochutíme a necháme vychladit. Podáváme s pečeným, nebo grilovaným masem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.