Svatomartinská husa
Tradice, která chutná dodnes.
Suroviny:
1 husa, 4 lžíce kmínu, sůl, voda
Postup:
Z husy oškubejte přebytečná brka, případné peří opalte zapalovačem.
Z opeřence vyndejte droby, z nich můžete udělat vývar a skvělou polévku. Okrájejte přebytečný tuk, odstraňte křídla před prvním záhybem (opět do polévky).
Maso opláchněte a osušte. Osolte ho i zevnitř a vydatně okmínujte. Husu dejte na pekáč a podlijte hrnkem vody. Celou husu zakryjte alobalem nebo přiklopte vrškem pekáče.
Nastavte teplotu na 70 až 80 stupňů a vložte husu do trouby. Po dvanácti hodinách odstraňte alobal. Pozor na moderní trouby, většinou mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne. Husu velkou jehlicí propíchejte, lehce polijte výpekem a zvyšte teplotu na 180 stupňů. Husu nechte v troubě zezlátnout - trvá to přibližně hodinu.
Odeberte vyškvařený tuk a drůbež naporcujte. Kůrka je krásně křupavá a maso je tak měkké, že samo odpadává od kosti. Rozhodně není vysušené. Doporučujeme podávat se zelím a knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.