Svatomartinská husa
Tradice, která chutná dodnes.
Suroviny:
1 husa, 4 lžíce kmínu, sůl, voda
Postup:
Z husy oškubejte přebytečná brka, případné peří opalte zapalovačem.
Z opeřence vyndejte droby, z nich můžete udělat vývar a skvělou polévku. Okrájejte přebytečný tuk, odstraňte křídla před prvním záhybem (opět do polévky).
Maso opláchněte a osušte. Osolte ho i zevnitř a vydatně okmínujte. Husu dejte na pekáč a podlijte hrnkem vody. Celou husu zakryjte alobalem nebo přiklopte vrškem pekáče.
Nastavte teplotu na 70 až 80 stupňů a vložte husu do trouby. Po dvanácti hodinách odstraňte alobal. Pozor na moderní trouby, většinou mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne. Husu velkou jehlicí propíchejte, lehce polijte výpekem a zvyšte teplotu na 180 stupňů. Husu nechte v troubě zezlátnout - trvá to přibližně hodinu.
Odeberte vyškvařený tuk a drůbež naporcujte. Kůrka je krásně křupavá a maso je tak měkké, že samo odpadává od kosti. Rozhodně není vysušené. Doporučujeme podávat se zelím a knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.