Šulánky na slano

Tahle verze je určená pro všechny, kdo si nepotrpí na sladká jídla. Není žádný důvod, proč si chuťově neutrální šulánky neužít se zeleninou!

Budete potřebovat:

500 g brambor
špetka soli
100 g hladké mouky
50 g krupice
50 g rozpuštěného másla
1 žloutek

smetana ke šlehání
cibule
1 stroužek česneku
listový špenát
žampiony
sůl, pepř

Postup:

1. Brambory den dopředu uvaříme, oloupeme a vychladlé a oloupané nastrouháme na jemném struhadle.

2. Smícháme s moukou, solí, krupicí, žloutkem a rozpuštěným máslem a vypracujeme těsto.

3. Z něj vytvarujeme válečky, které rozkrájíme na zhruba 2 centimetry široké kousky, ze kterých uválíme šulánky.

4. Vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.

5. Poté ještě prolijeme studenou vodou a dáme stranou.

6. V pánvi rozehřejeme olej, na kterém zpěníme nakrájenou cibuli.

7. Přidáme pokrájené žampiony a opékáme do změknutí.

8. Přidáme špenát a jen krátce orestujeme.

9. Zalijeme smetanou, dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a prohřejeme.

10. Omáčku z pánve slijeme a dáme na teplé místo, aby nevychladla.

11. Na pánev dáme šulánky a opečeme je, aby měli zlatavou barvu.

12. Podáváme promíchané s omáčkou.

autor: Zuzana Plíšková