Starodávné tlučeňáky
Recept na starodávné tlučeňáky od Marie Juřicové z Valašské Polanky, zazněl v pondělí 17. února
Suroviny:
Brambory, uzený špek, cibule, česnek, domácí klobáska, 2 lžičky hladké mouky, mléko, smetana
Postup:
Uvaříme brambory, oloupané a nakrájené na kousky, ve dvoulitrovém hrnci.
Mezitím než se uvaří bramobory uděláme "máčku". Na cibulce opražíme uzený špek, přidáme česnek a domácí klobásku. Zaprášíme hladkou moukou. Přidáme mléko nebo smetanu a máčka je hotová.
Brambory rozšťoucháme a přidáme do nich máčku - všechno se smíchá až do pěny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.