Socioložka Lucie Vidovićová: Stáří je pro lidi strašákem, raději o něm moc nemluví

10. květen 2023

Diskriminace kvůli vysokému věku je v české společnosti hlouběji zakořeněná než genderová nerovnost, myslí si socioložka Národního institutu SYRI a Masarykovy univerzity Lucie Vidovićová.

Česká společnost podle Lucie Vidovičové pracuje v modelu tří krabic. „Podle něj se v mládí vzděláváme, pak pracujeme a následně bychom měli odpočívat. Ve skutečnosti je ale život mnohem barvitější. Můžeme například  trh práce na chvíli opustit, věnovat se třeba pečovatelským povinnostem a pak se do zaměstnání zase vrátit.“

Navíc ani odchod do důchodu neznamená, že by člověk nebyl dál společnosti přínosem. Senioři se totiž věnují mnoha činnostem, které umožňují fungování společnosti jako celku. Například hlídají děti pracujícím rodičům, angažují se v dobrovolnictví nebo mohou přispět svými zkušenostmi.

Téma stárnutí je nyní vysoce aktuální vzhledem k důchodové reformě. Dochází tady k paradoxní situaci, kdy přestože je jasné, že odchod do důchodu se bude dál posouvat, hledají lidé starší 50 let práci poměrně obtížně. Debata o tom, jak to změnit, měla předcházet úvahám o zvyšování věku pro odchod do penze.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související