Snadné těsto na korpus

Připadá vám občas, že se v kuchyni pro samou honbu za originalitou zapomíná na to, že v jednoduchosti je krása? Zuzana Plíšková pro vás tentokrát vybrala několik nejzákladnějších receptů, které se hodí mít ve sbírce, ať už s pečením začínáte, nebo se jen čas od času chcete vrátit k něčemu úplně snadnému. A dnes to bude úplně jednoduchý recept na dortový korpus, nebo roládu. Potřebujete na něj jen čtyři suroviny a formu o průměru 23 centimetrů

Budete potřebovat:

4 vejce o pokojové teplotě
150 g krupicového cukru
115 g hladké mouky
špetka soli

Postup:

1. Žloutky smícháme s cukrem a důkladně vyšleháme do pěny.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přimícháme prosátou mouku se solí a poté bílkový sníh.

3. Můžeme také celá vejce šlehat s cukrem nad parou, dokud nevznikne hustá světlá směs. Poté krátce došleháme mimo plamen a přidáme mouku.

4. Pečeme v tukem vymazané a moukou vysypané formě při 180 stupních asi 30 - 35 minut.

5. Těsto můžeme také rozetřít na plech vyložený pečicím papírem a upéct jako základ pro roládu.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.