Smažené vdolky
Vyzkoušejte recept od Dagmar Kulichové ze Slavkova pod Hostýnem.
Budete potřebovat:
500 g polohrubé mouky
50 g krupicového cukru
50 g rostlinného tuku
špetka soli
1 žloutek
kostka droždí
200 ml mléka
tuk na smažení
povidla
tvaroh na strouhání
zakysaná smetana
moučkový cukr
Postup:
1. Z části vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek.
2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutek, sůl, mléko, kvásek a rozpuštěný tuk a zaděláme těsto, které necháme vykynout.
3. Z vykynutého těsta tvoříme kuličky, které před smažením uprostřed zmáčkneme.
4. Smažíme v dostatečné vrstvě tuku, po usmažení klademe na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.
5. Vdolky potíráme povidly, sypeme strouhaným tvarohem a lžičkou zakysané smetany smíchané s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.