Smažené polštářky
Říká se, že když vaříme či pečeme s vínem, použít bychom měli jedině to, které nám skutečně chutná i samo o sobě. A protože u nás na Moravě je z čeho vybírat, tak se můžeme směle pustit do dalšího receptu tohoto týdne, do kterého kromě ostatních surovin patří právě víno.
Budete potřebovat:
600 g hladké mouky
4 žloutky
špetka soli
250 ml smetany ke šlehání
3 lžíce bílého vína
80 g másla
Postup:
1. K prosáté mouce přidáme sůl, žloutky, máslo, víno a šlehačku a všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto.
2. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do lednice.
3. Poté rozválíme na tenčí plát a rozřežeme na čtverečky, které smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
4. Ještě teplé obalujeme v mletém cukru s vanilkou.
TIP: Můžete je ale před pečením naplnit třeba rybízovou marmeládou. Právě plněné totiž smažené křehké polštářky dělají třeba naši rakouští sousedé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka