Smažené myšky

Jelita, jitrnice, ovar nebo hustá polévka – to všechno patří k zabíjačce, které tento týden věnujeme receptář dopoledního Apetýtu. Ale aby se nám maso nepřejedlo, proložíme ho něčím sladkým.

Budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 4 žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 80 g cukru
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • trochu rumu

Postup:

  1. Mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek.
  2. Droždí rozmícháme v části mléka a vlijeme do důlku.
  3. Zasypeme trochou mouky, zakryjeme ubrouskem a necháme asi 20 minut kvasit.
  4. Žloutky rozmícháme v rozpuštěném prochladlém másle a všechny suroviny přidáme do mísy.
  5. Vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté asi hodinu kynout na teplém místě.
  6. Pomocí dvou lžiček z těsta tvoříme noky, které vhazujeme do dostatečné vrstvy rozpáleného tuku.
  7. Smažíme dozlatova.
  8. Poté necháme okapat na papírových utěrkách a ještě teplé pocukrujeme.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.