Slepice na paprice (10 porcí)

Stálice jídelníčků školních i závodních jídelen. Pokud si na slepici na paprice potrpíte, můžete ji podle originálního receptu z kuchařky Receptury teplých pokrmů připravit pro celé rodinné setkání. Rozpis je totiž na deset porcí.

Budete potřebovat:

2,5 kg očištěné slepice
150 g cibule
30 g soli
150 g tuku
15 g mleté papriky
1 litr vody
100 g hladké mouky
100 g smetany na vaření
200 g mléka

Postup:

1. Očištěnou a opláchnutou slepici rozsekáme na jednotlivé porce, nařízneme v kloubech a osolíme.

2. Cibuli najemno nakrájíme a osmahneme na třetině dávky tuku dorůžova.

3. Zaprášíme paprikou a krátce orestujeme.

4. Základ zalijeme částí vody a přivedeme k varu.

5. Do vařícího základu vložíme porce slepice, přikryjeme poklicí, dusíme téměř doměkka a vyjmeme.

6. Základ zahustíme zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a mouky, rozředíme vodou, pečlivě rozšleháme a za občasného prošlehání vaříme zvolna nejméně hodinu.  

7. Ke konci varu přidáme mléko a smetanu a ještě povaříme.

8. Nakonec přisolíme a prosedíme na podušené porce slepice.

9. Krátce znovu podusíme a podáváme s rýží nebo těstovinami.

autor: Zuzana Plíšková