Slepice na paprice (10 porcí)
Stálice jídelníčků školních i závodních jídelen. Pokud si na slepici na paprice potrpíte, můžete ji podle originálního receptu z kuchařky Receptury teplých pokrmů připravit pro celé rodinné setkání. Rozpis je totiž na deset porcí.
Budete potřebovat:
2,5 kg očištěné slepice
150 g cibule
30 g soli
150 g tuku
15 g mleté papriky
1 litr vody
100 g hladké mouky
100 g smetany na vaření
200 g mléka
Postup:
1. Očištěnou a opláchnutou slepici rozsekáme na jednotlivé porce, nařízneme v kloubech a osolíme.
2. Cibuli najemno nakrájíme a osmahneme na třetině dávky tuku dorůžova.
3. Zaprášíme paprikou a krátce orestujeme.
4. Základ zalijeme částí vody a přivedeme k varu.
5. Do vařícího základu vložíme porce slepice, přikryjeme poklicí, dusíme téměř doměkka a vyjmeme.
6. Základ zahustíme zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a mouky, rozředíme vodou, pečlivě rozšleháme a za občasného prošlehání vaříme zvolna nejméně hodinu.
7. Ke konci varu přidáme mléko a smetanu a ještě povaříme.
8. Nakonec přisolíme a prosedíme na podušené porce slepice.
9. Krátce znovu podusíme a podáváme s rýží nebo těstovinami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.