Sladký i slaný koláč z jednoho těsta

Jediné těsto a je z něj slané i sladké pečivo. To je velká úspora času a energie. Dnes pro vás máme oblíbené máslové těsto, do kterého stačí přidat trochu cukru a lehce vám poslouží jako základ pro křehký koláč třeba s pudinkovým nebo tvarohovým krémem. Nebo je ho možné použít na slané jídlo.

Budete potřebovat:

225 g hladké mouky
1/2 lžičky soli (v případě sladké varianty ubereme soli a přidáme 1 lžíci cukru)
115 g tuku na pečení
1 žloutek
2-3 lžíce studené vody

Postup:

1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl (cukr) a na kostky nakrájený studený tuk. Důkladně propracujeme prsty, aby vznikla směs o konzistenci drobenky.

2. Žloutek rozmícháme se dvěma lžícemi vody, přidáme k mouce a zapracujeme vidličkou. Zpracujeme do tvaru koule (pokud je těsto příliš suché, přidáme ještě lžíci vody).

3. Těsto poté na pracovní ploše zpracujeme tak, aby bylo hladké a nelepivé. Zabalíme do fólie a necháme alespoň 30 minut chladit.

4. Poté rozválíme na velikost koláčové formy a ještě před přidáním náplně předpečeme (při 180 stupních asi 10 minut). Povrch propícháme vidličkou, nebo na něj položíme vystřižený pečicí papír zatížený třeba fazolemi.

5. Poté naplníme sladkou (například tvarohovou nebo jablečnou) případně slanou (například vejce rozmíchaná se smetanou, kořením a sýrem) náplní a pečeme dalších cca 30-40 minut.

6. Můžeme si také předpéct malé tartaletky nebo košíčky a naplnit po vystydnutí například pudinkovým krémem a ovocem.

autor: Zuzana Plíšková