Skvělé recepty z Hluku

Vyzkoušejte recepty od Marie Lekešové, autorky knihy Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku.


Žebrácká polévka

Budeme potřebovat:
2 brambory
2 krajíčky chleba
vejce
nasekanou petrželku
kousek másla
sůl

Postup:
1. Do hrnce dáme vařit 2 brambory nakrájené na kostečky a osolíme.

2. Až jsou poloměkké, nakrájíme dva krajíčky chleba na kostečky, vhodíme do vroucí polévky a necháme chvíli povařit. Potom metličkou řádně promícháme.

3. Nakonec přidáme rozkvedlané vejce a nasekanou petrželku (popřípadě na jaře mladé kopřivy). Ochutíme a přidáme kousek másla.


Mrkváče

Suroviny na těsto:
250 g tuku
1vejce
250 g jemně nastrouhané mrkve
½ prášku do pečiva
400 g hladké mouky

Nastrouhaná mrkev

Postup:
1. Z uvedených surovin zpracujeme těsto.

2. Těsto vyválíme a nakrájíme na čtverečky, které plníme povidly, tvarohem, nebo ořechy.

3.Tvoříme šátečky a pevně přitiskneme okraje těsta. Po upečení cukrujeme.


Guliváry z pařeného těsta

Připravte si:
Polohrubou mouku
švestky
máslo
tvaroh
sůl a cukr

00991797.jpeg

1. Do misky dáme trochu polohrubé mouky, osolíme a za stálého míchání zalijeme vařící vodou.

2. Pak se vytvoří hebké těsto, kterým se obaluje postupně švestka po švestce (nebo jiné sezónní ovoce) vrstvou tenkou jakou papír.

3. Vaří se ve slané vodě a až vyplavou na povrch, vytáhneme je, mastíme máslem a sypeme tvarohem s cukrem.


Polévka z fazolových lusků s koprem

Suroviny:
200 g fazolových lusků
2 větší brambory
50 g hladké mouky
50 g másla
žloutek
smetana
kopr
sůl, cukr

Zelené fazolové lusky

Postup:
1. Oprané lusky povaříme v osolené vodě (asi 1,5 litru) přibližně 20 minut. Vytáhneme a dáme do studené vody zchladit.

2. Do vývaru dáme vařit brambory, až jsou brambory poloměkké, zahustíme jíškou z mouky a másla. Vaříme asi 20 minut.

3. Do polévky vložíme nadrobno nakrájené lusky a se žloutkem rozšleháme smetanu. Necháme přejít varem a dochutíme octem, cukrem, solí a koprem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.