Škvarkové pagáče

Tento týden máme pro vás recepty, kterými babičky krmily pracanty vracející se z pole. Pagáč je odvozený od italského slova foccacia. To je tedy italský druh pečiva. Škvarky do něj ale Italové nedávají. My si bez nich pagáče představit neumíme.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml zakysané smetany
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 kostka kvasnic
  • 2 žloutky
  • 300 g mletých škvarků
  • sůl, pepř

Postup: 

1. Kvasnice rozdrobíme v hrnku vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

2. Smícháme s moukou, smetanou a žloutky o pokojové teplotě, solí a škvarky a uhněteme hladké těsto (dle potřeby přidáme mouku).

3. Zakryté necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.

4. Těsto vyválíme a vykrajjeme z něj větší kolečka. Ta potřeme vejcem a posypeme kmínem či sezamem.

5. Před pečením můžeme ozdobně naříznout. Pečeme dozlaova v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

autor: Zuzana Plíšková