Sirup z levandule

Vůně Francie, konkrétně Provence, modrofialové květy a také například ochrana před komáry nebo moly. I to je levandule lékařská.

Původem je z oblastí se středomořským klimatem. Daří se jí ovšem i u nás. Její využití je široké. Pomáhá při depresích, úzkostech a také například přispívá ke kvalitnímu spánku. A využít ji můžeme samozřejmě také v kuchyni. Zpestřit může například kávu nebo čokoládu. My pro vás v apetýtových receptech máme tip na Levandulový sirup.

Budete potřebovat:

  • 3 citrony
  • 1 kg krystal cukru
  • 500 g levandulových větviček a květů
  • 3 celé skořice
  • 1 litr vody

Postup:

  1. Větve opláchneme a vložíme do hrnce s vodou.
  2. Přidáme nakrájený citron a skořici.
  3. Vaříme asi čtvrt hodiny.
  4. Poté necháme jeden odpočinout.
  5. Další den přivedeme směs opět k varu a přidáme cukr.
  6. Sirup by měl zhoustnout.
  7. Naplníme do lahviček nebo sklenic.
  8. Nezavařujeme.
  9. Sirup se hodí na bábovky nebo sušenky, případně do čaje.  

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.