Sirup z červené řepy
Irena Tomančáková z Ratíškovic připravuje už dlouhá léta sirup z červené řepy, který díky malinové příchuti milují hlavně děti. I nekonzervovaný vydrží nejméně půl roku.
Budete potřebovat:
2 kg červené řepy
3 kg cukru krystal
4 litry vody
100 g kyseliny citronové
2 g kyseliny sorbové
1 a 1/2 malinové tresti (30 ml)
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
Postup:
1. Řepu oloupeme a nastrouháme, vaříme ve 3 litrech vody asi 30 minut.
2. Přecedíme (vodu uschováme) a dáme ještě povařit 10 minut v 1 litru čisté vody.
3. Do scezené šťávy nasypeme cukr, kyselinu citronovou i kyselinu sorbovou, malinovou tresť a mícháme, dokud se vše nerozpustí.
4. Přecedíme přes plátno a slijeme do lahví.
5. Nijak nekonzervujeme, vydrží minimálně půl roku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.