Šípková omáčka

Šípků je všude mnoho a je dobré je posbírat dřív než zmrznou! A využít je můžete třeba na tuhle výbornou omáčku. Zuzka Plíšková ji podává ke zmrzlině, studené zvěřině nebo ji můžete použít jako základ další omáčky.

Budete potřebovat:

100 g šípků
200 ml vody
100 ml bílého vína
skořice
2 lžíce cukru
1 menší citrón
2 lžíce brusinkového džemu
2 lžíce portského vína

Postup:

1. Šípky rozpůlíme a zbavíme semínek.

2. Omyjeme a dáme do hrnce s vodou, bílým vínem, cukrem a citrónovou kůrou.

3. Přivedeme k varu a vaříme doměkka.

4. Propasírujeme a dochutíme brusinkovým džemem a portským vínem.

5. Pokud nechcete mít omáčku sladkou, můžete přidat sůl a pepř.

autor: Zuzana Plíšková