Silničáři v Brně bourají rodinné domy kvůli stavbě další části velkého okruhu města

Do čtyř let bez kolon. To si slibují silničáři od stavby další části velkého městského okruhu Brna. Aby stihli práce ve slíbeném termínu, nechávají už letos bourat některé rodinné domy, které velké estakádě překáží.

Další část okruhu chtějí silničáři příští rok stavět na Tomkově náměstí a v Rokytově ulici. Kvůli urychlení prací dělníci už teď bourají vybydlené domky, které stojí  ve svahu kousek od Husovického tunelu.

Vybydlené a zdevastované domy na Tomkově náměstí v Brně

„Napřed se sundají křidlice, potom ručně zárubně, trámy. Potom nastává činnost pro těžkou techniku,“ říká jednatel stavební firmy Tomáš Nossek. A dodává, že vlastní estakáda by domy natolik přistínila, že jak z hlukových důvodů, tak i z hygienických (osvětlení a oslunění) by se domy nemohly využívat k bydlení.

Po postavení okruhu zmizí velká křižovatka řízená semafory. Přes ni jezdí auta, tramvaje, trolejbusy a autobusy, 40 tisíc vozů denně. Stavba za skoro dvě miliardy korun má začít v druhé půlce příštího roku a skončit v závěru roku 2023. „Právě finalizujeme žádosti o stavební povolení, které podáme v listopadu a v tom samém měsíci zároveň zahájíme výběrové řízení na zhotovitele,“ doplňuje mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Silničářům ještě chybí pár posledních pozemků. Včetně nyní vyvlastňované tělocvičny Sokola Husovice. Ta má jít k zemi a sportovci chtějí po městu tělocvičnu novou. Mluvčí Brna Filip Poňuchálek říká, že magistrát čeká na požadavky Sokola.

Vybydlené a zdevastované domy na Tomkově náměstí v Brně

„Město Brno v současné době čeká na požadavky od Sokola, který by popsal, jak by to sportoviště mělo vypadat, co by mělo obsahovat a kde by vůbec mělo stát. A na základě toho by se pak dále začalo jednat.“

Starosta Sokola Josef Jiránek ale namítá, že požadavky poslali a město musí nejprve rozhodnout, kudy přesně přes jejich areál povede k budoucímu okruhu ulice Nová Dukelská, která sportoviště rozpůlí.

„Potřebujeme jednoznačné rozhodnutí. Ano, tudy půjde Nová Dukelská, tohle budeme chtít po vás, tu část areálu vám zničíme, tohle vám zabereme a tohle vám dáváme jako náhradu, protože se tam mluví o nějakých pozemcích směrem k řece,“ říká Jiránek. Sokolové tak stále neví, jestli se náhrady staré tělocvičny dočkají dřív, než ji silničáři rozbourají.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související