Brněnští cestující se znovu dostanou linkou 1 z Bystrce do Řečkovic. Tunel v Žabovřeské je hotový

28. duben 2023 14:30

V pondělí 1. května pojedou brněnské tramvaje číslo 1 opět z Bystrce přes Pisárky do Řečkovic. Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo tramvajový tunel podél Žabovřeské ulice, kde dělníci staví další úsek Velkého městského okruhu. Lidé měli šanci dnes (28. dubna) do tunelu nahlédnout v předstihu, než do něj vjedou pravidelné spoje.

Po víc než dvou letech se vrací nejstarší tramvajová linka 1 na svou obvyklou trasu z Bystrce do Řečkovic přes Pisárky. Tramvaje číslo 3 zůstanou vedené ze Staré osady v Židenicích do zastávky Rakovecká v Bystrci s tím, že některé spoje budou ve směru z Židenic končit v komínské vozovně.  Z té také bude jezdit linka číslo 10 přes Českou, Malinovského náměstí a Hlavní nádraží na Stránskou skálu. Na této lince také lidé v létě uvidí historické nebo retro tramvaje.

Zároveň končí tramvajová linka 11, která přes dva roky pendlovala mezi dvěma zastávkami podél Žabovřeské ulice. Její někdejší trasu mezi Lesnou a Bystrcí přebírají linky 7 a 10, respektive i trojka.

Jak to vypadá s dokončením velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici? Jak řekli zástupci Ředitelství silnic a dálnic, teď skončila horničina a havířina a začíná silničařina. Tunel pod Wilsonovým lesem se stavěl i proto, aby se do něj mohly přesunout koleje a na jejich místě by pak mohla vést plnohodnotná čtyřproudá silnice.

Příští větší milník této stavby přijde v srpnu, kdy řidiči částečně projedou takzvanou galerií, tedy zastřešenou silnicí podél tunelu. Úplně hotovo by mělo být zřejmě začátkem podzimu příštího roku a pravděpodobně závěrem toho stejného roku by měl být hotový i nový úsek okruhu u Tomkova náměstí.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související