Dopravní podnik města Brna letos zatím hlásí rekordní tržby za jízdné

13. březen 2023 15:00

Zatím rekordní tržby za leden a únor eviduje Dopravní podnik města Brna. Podle firmy se v absolutních číslech vrátili cestující, o které podnik přišel kvůli pandemii covidu. A ty, kteří se nevrátili, zřejmě nahradili uprchlíci z Ukrajiny, kteří se v Brně zabydleli.

Firma oznámila, že za leden a únor utržila přes 164 milionů korun. Je to o zhruba 790 tisíc korun víc než za srovnatelné období v roce 2020, což byl také rok, kdy propukla pandemie covidu a následující dva roky poté byly tržby z jízdného výrazně nižší. Když to vezmeme z pohledu celoročních tržeb, tak je pro firmu stále nepřekonaný rok 2012, kdy se v Brně jízdné naposledy zdražovalo.

Čtěte také

Podle Havránka jsou první dva měsíce každého roku vždy nejsilnější a dá se z nich usuzovat i vývoj v dalších měsících. Kdyby tedy v roce 2020 nepropukla covidová pandemie, je možné, že celkové rekordy mohly padnout už tehdy.

Nárůst cestujících

Jak si dopravní podnik vysvětluje, že se cestující do hromadné dopravy vrátili? Podle ředitele Havránka to může být tím, že lidé kvůli krizi šetří a méně jezdí autem, takže víc využívají hromadnou dopravu. Pak je to i tím, že si předplatní jízdenky kupují odhadem tisíce Ukrajinců, kteří do Brna utekli před válkou. Loni nemuseli za jízdné platit, letos už ale toto zvýhodnění nemají. Třetí faktor, který zřejmě ovlivňuje růst tržeb, je systém Pípni a jeď, tedy kupování jednorázových jízdenek přímo ve voze pomocí bezkotaktní platební karty.

„V těch předchozích letech byl poměr tržeb za předplatní a jednorázové jízdenky 70:30. Vlivem covidu, ale především zavedením Pípni a jeď lidé více využívají tento komfortní způsob. To znamená, že za první dva měsíce je poměr předplatní vs jednorázové 59:41, více lidí tedy využívá jednorázové jízdenky,“ vypočítává vedoucí tarifního odboru dopravního podniku Vít Prýgl.

U systému Pípni a jeď vzrostly tržby za letošní a loňský leden a únor o 12 milionů korun, lidé si taky koupili víc ročních šalinkaret, tržby narostly o 9 milionů korun. Je to i vlivem dotace na šalinkartu pro Brňany, kteří uhradí roční poplatek za svoz odpadu. Loni za to magistrát vyplatil asi 50 milionů korun celkem 35 tisícům zákazníků.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související