Dopravní podnik města Brna přestane od Nového roku prodávat papírové šalinkarty

30. prosinec 2021, aktualizováno

Dnes a zítra naposledy jsou v Brně k prodeji papírové předplatní jízdenky, takzvané šalinkarty. Od 1. ledna je Dopravní podnik města Brna přestane prodávat. Dostupné už budou jen v elektronické formě, tedy na platebních kartách. Stávající papírové průkazy s fotkou budou platit dál, firma už ale jejich platnost neprodlouží.

Letos v Brně využívalo šalinkartu 184 tisíc lidí, z toho 124 tisíc mělo předplatní jízdenku elektronickou. To znamená, že třetina cestujících (nějakých 60 tisíc lidí) ještě mělo nebo stále mají papírovou jízdenku. Těm budou revizoři dál šalinkartu uznávat v papírové podobě do posledního dne platnosti, ale pak už lidé nikde papírovou kartičku neuplatní.

Na elektronický typ jízdenky přejde od 1. ledna skupina dětí a žáků do 18 let, od 1. listopadu 2021 už se tato změna týkala seniorů do 70 let. Starší lidé jezdí zdarma, stačí jim pouze občanský průkaz.

Jak na koupi elektronické šalinkarty?

Elektronickou jízdenku si každý může pořídit na webu www.brnoid.cz, kde vyplní osobní údaje a vloží tam svou fotku a vybere si typ jízdenky, který potřebuje. Kdo bude chtít pomoct, tomu poradí i pracovníci na přepážkách dopravního podniku, kde žadatele o šalinkartu i rovnou vyfotí. Kupující si může průkaz nahrát na svou platební kartu, na virtuální kartu v mobilu anebo si koupit zvláštní kartu za 99 korun.

Rodiče dětí do 15 let můžou pořídit za 30 korun speciální čip, který školákům nalepí třeba na mobil. Na přepážku kromě toho není nutné chodit. Totožnost dítěte lze na dálku přes internet ověřit naskenováním kartičky pojištěnce, případně rodného listu.

Proč dopravní podnik od papírových šalinkaret ustupuje?

Má to dva hlavní důvody. Systém na prodej papírových šalinkaret je patnáct let starý a dosluhuje. Jeho obměna by byla drahá, stála by pět milionů korun, zatímco přechod na novou prodejní aplikaci stál milion korun. A další čtyři miliony firma ušetří na tom, že nebude muset jízdenky tisknout, ubyde taky pracovníků u přepážek. Druhý důvod je ten, že dopravní podniky v Česku postupně od papírových předplateních jízdenek upouští. První v tomto byla Ostrava, po ní Ústí nad Labem a Brno bude třetím městem v republice, kde budou šalinkarty jen elektronické.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související