Dopravní podnik města Brna zruší papírové průkazky pro bezplatné cestování seniorů a dětí

Od 1. dubna začnou v brněnské hromadné dopravě platit čtyři novinky týkající se prodeje předplatných jízdenek. Změny schválili tento týden brněnští radní. Lidé starší 70 let už si nemusí pro jízdu po Brně pořizovat průkazku, ale stačí jim pouze občanský průkaz.

Dopravní podnik města Brna tím chce cestování zjednodušit a taky omezit kontakt lidí při každoročním vyřizování jízdního průkazu, tedy aby lidé i kvůli možnému přenosu nemocí jako covid-19 nemuseli chodit na pokladny. Senioři starší 70 let jezdí po Brně v zónách 100 a 101 zdarma, ve vozech se prokazují takzvaným nulovým kupónem. Tuto papírovou průkazku aktuálně využívá asi 52 tisíc lidí. Teď už jim bude stačit pouze občanka, řidičák nebo pas. Průkazku si ale samozřejmě můžou vyřídit i nadále, pokud jezdí i mimo Brno a chtějí ji tak zkombinovat s další jízdenkou do jiné zóny. Vyřízení už ale bude možné jen elektronicky.

Čtěte také

Od dubna už nebude v prodeji zvýhodněná roční jízdenka za 840 korun, díky které mohli lidé využívat zlevněnou jednorázovou jízdenku za pět korun. Důvodem je, že se tato jízdenka už skoro neprodává. V roce 2016 si ji pořídilo přes 4 500 lidí, loni jen 400. A to proto, že v roce 2018 začala platit výrazná sleva předplatných jízdenek pro seniory nad 65 let, takže cestující většinou přešli na jiný typ jízdenek.

Vyřiďte si elektronicky

Poslední dvě úpravy tarifu souvisí s dětmi do tří, respektive do deseti let. Nově budou předplatní jízdenky pro rodiče, tedy doprovod dítěte do 3 let, vydávané jen v elektronické podobě, což doteď nešlo a lidé si museli chodit pro papírové jízdenky. Takovýchto průkazek je teď vydaných asi 12 tisíc a zaručují bezplatnou přepravu dítěti a jeho doprovodu při cestování po Brně. Tento krok má zjednodušit používání této jízdenky. Stávající papírové kupóny dál zůstávají platné.

Poslední novinka se pak týká dětí od 6 do 10 let, ty také jezdí zdarma. Musely ale mít vyřízenou průkazku. Ani pro tu už není nutné chodit, revizorům bude stačit jakýkoliv jiný doklad s uvedeným jménem, příjmením a datem narození dítěte. Což je třeba kartička pojištěnce nebo žákovská knížka.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio