Klimatizaci má brněnský dopravní podnik v polovině vozidel, zatím hlavně v autobusech

Když teplota stoupne nad 25 stupňů Celsia, začne brněnský dopravní podnik chladit interiéry vozidel. Tedy tam, kde může – klimatizaci má totiž zatím hlavně v autobusech.

Cestujících v brněnských tramvajích a trolejbusech mají zatím velmi malou šanci, že je v horkých dnech poveze klimatizované vozidlo. Těch podnik zatím pořídil jen několik.

Klimatizaci v Brně má...

* 181 autobusů z celkových 326

* 13 tramvají z celkových 325

* 10 trolejbusů z celkových 133

(všechno jsou vozidla DPMB)

Naopak z autobusů už má klimatizaci prostoru pro cestující přibližně každý druhý. Dopravní podnik před dvěma lety investoval 28 milionů korun do instalace klimatizací ve starších vozech. Náklady na vybavení jednoho autobusu klimatizací jsou půl milionu korun.

Chlazená tramvaj Drak

V dopravním podniku v těchto dnech finišuje servis klimatizací před sezónou. „O údržbu se z větší části staráme sami, naši pracovníci provedou očistu filtrů a jejich dezinfekci tak, jak ukládá doporučení od výrobce. Tento proces se pak opakuje na podzim,“ vysvětlil vedoucí technického provozu Zdeněk Kašpar.

První klimatizovanou tramvají se staly jednotky označované jako Drak. Ty montuje dopravní podnik ve svých dílnách z dodaných komponentů. První začal vypravovat na tratě loni, v létě ulicemi jezdily první tři až čtyři soupravy. Letos jich tedy bude více.

Klimatizované autobusy brněnský dopravní podnik pro své linky koupil poprvé v roce 2018 a ve stejném roce vyjely i první trolejbusy s klimatizací.

Spustit audio

Související