Brněnský dopravní podnik kvůli úsporám částečně omezí některé spoje

Od neděle 12. prosince budou vybrané linky hromadné dopravy v Brně jezdit méně často než dosud. Dopravní podnik k omezení některých linek přistoupil kvůli nutným úsporám. Na vině je zdražování energií i úbytek cestujících v době pandemie covidu. Dopad na pasažéry by měl být podle vedení firmy malý: omezí asi 4 % spojů, a to těch, které jezdí mimo dopravní špičky.

Změny budou plošné. Třeba na tramvajové lince 12 se prodlouží interval mezi odjezdy ze 3 na 5 minut, ale dopravní podnik tam nasadí větší soupravy. Na trolejbusové lince 33 zase budou jezdit některé spoje ne po deseti až dvaceti, ale po patnácti až třiceti minutách. I na ně ale postupně dopravní podnik nasadí nové trolejbusy s větší kapacitou.

Čtěte také

Podle dopravního ředitele firmy Jana Seitla jde o dílčí úpravy, které na cestující nebudou mít zásadní dopad, protože půjde o změny především mimo špičky, takže třeba nad ránem nebo později večer. Anebo taky o víkendu u ranních tramvají a nočních rozjezdů.

„V sobotu a v neděli budou tradiční noční rozjezdy v provozu až do sedmé hodiny ranní. Přidáváme dva rozjezdy v 6:30 a 7:00. Souběžně s provozem nočních autobusových linek mezi pátou a sedmou hodinou budou v provozu vybrané denní linky, v centru města především tramvaje, které posílí noční autobusové linky.“

Firma tímto krokem může ušetřit až 70 milionů korun ročně. To se ale ukáže při postupném vyhodnocení příští rok. I tak bude nejspíš hospodářský výsledek dopravního podniku za letošek v mínusu, odhad je 100 milionů korun. Může za to víc faktorů: ubylo cestujících, dopravní podnik navyšoval mzdy zaměstnancům a zdražují se energie. Dohromady to představuje 435 milionů korun. Kompenzace ze strany magistrátu je na příští rok vyšší jen o 45 milionů korun. Podle generálního ředitele podniku Miloše Havránka se proto do dvou let znovu otevře otázka zdražování jízdného. I ta byla teď ve hře, vedení města ji ale nepodpořilo.

Čtěte také

Další změny v MHD

Na svou trasu se od neděle vrátí tramvaje linky 4 až do Obřan, kde se bude přestupovat na náhradní autobusy kvůli roční vlakové výluce z Brna do Blanska. Posílený bude i provoz linky 75 do Bílovic nad Svitavou, stejně jako expresní E75. Prodloužené mají být i linky 210 a 211.

Od neděle bude hotová i rekonstrukce ulice Tuřanka ve Slatině, na trasy se proto vrátí linky 31 a 78. Spoje na trolejbusové lince 35 pojedou po celý den na základní trase z Mendlova náměstí na Barvičovu, na Kamenný vrch pojede linka 26. Zrušené bude posilové autobusové linky 63 a 74, náhradou za to dopravní podnik v Chrlicích posílí linky 64 a v ranní špičce i 67. To se ale čtvrtím Chrlice ani Holásky nelíbí. A ještě jedna změna – od příštího týdne budou na linkách 25, 26 a 37 vypravené i první nové trolejbusy.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio