Seriál: Josef Fišer - Civilizační šum 2.

24. říjen 2011

Druhou částí pokračujeme ve čtyřdílném cyklu absolventa JAMU Josefa Fišera, nazvaném Civilizační šum. Ondřej Jiráček čte dobrodružné vyprávění o autorově zničující pěší pouti v horách na jižní straně Bajkalu.

Na začátku všeho byl Robinson Crusoe. Jakkoli rouhačsky to může znít... Opuštěný ostrov, nikde nikdo, nutnost postarat se sám o sebe daleko od všech civilizačních vymožeností. Něco, co lidé mající doma rozhlasový přijímač nezažívají dnes a denně. Medvědovi utečeš přepnutím programu.
Jenže pořád je tu ten Robinson a dětské sny. Na opuštěný ostrov se však člověk nedostane tak snadno, jak by se z knihy mohlo zdát. Ze srdce Evropy je na opuštěné ostrovy daleko. Možná proto je tu Sibiř. Na začátku všeho bylo pořekadlo „nebyls v Rusku, tak nekecej!“ Anebo možná ne, to bylo možná až po tom. Po Michalkovových filmech, po snech o nekonečných pláních, březových hájích...
Na začátku bylo vědomí toho, že nemá smysl hledat začátek. Proto teď sedím v letadle Moskva-Irkutsk. Už pátou hodinu. Bez průvodce, bez pořádné mapy, s pár rubly, mizernou znalostí ruštiny, batohem plným věcí, které jsem získal tak, že jsem na poslední chvíli prošel pár odchodů, kde jsem oznámil, že jedu do Ruska a co bych podle nich měl mít s sebou. Bez konkrétního plánu, s mobilem bez kreditu, sám.
úryvek

Josef Fišer o sobě říká, že je relativně mladý, psychicky nevyrovnaný, tápající autor, což se odráží v naprosté většině jeho televizních, rozhlasových i divadelních děl, pakliže se v těchto nedrží pevné faktografie (proto v současnosti tvoří převážně historické dokumenty a dějinami inspirované věci). Když už neví, co by, vezme batoh a někam jede. Někdy se i trochu ztratí. A pak zase tápe. A mezitím bydlí v Brně.

Krajina Východní Sibiře

Druhý díl seriálu nabídneme ve druhé části Zelného rynku v sobotu 29. října. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio