Sendvičový dort
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
1 až 2 balení toastového chleba
200 g šunky
150 g pikantního salámu
150 g strouhaného ementálu
nakládané okurky
lžička a půl křenu (nebo dle chuti)
lžička a půl dijonské hořčice
kelímek zakysané smetany
balíček žervé
cca 150 g másla (o pokojové teplotě)
Postup:
1. Salám, šunku a okurky nasekáme nebo nahrubo nastrouháme.
2. Změklé máslo důkladně promícháme s žervé a zakysanou smetanou.
3. Přidáme hořčici, křen, strouhaný sýr a nasekané suroviny. Dle potřeby dochutíme.
4. Z toastového chleba odkrojíme okraje (můžeme usušit a použít na strouhanku) a vyložíme jím dno dortové formy. Podle potřeby ho ořežeme.
5. Potřeme částí směsi, přidáme další vrstvu chleba a opakujeme. Dáme asi na dvě hodiny vychladit.
Na ozdobu:
cca 200 g směsi žervé a zakysané smetany
trochu mleté papriky
nasekaná pažitka
kapie
uvařená vejce
Postup:
1. Žervé smícháme s částí nasekané pažitky, mletou paprikou, solí a pepřem.
2. Formu uvolníme a dort pomažeme smetanovou směsí.
3. Ozdobíme kolečky vařených vajec, kapii a posypeme zbylou pažitkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.