Sendvičový dort

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
1 až 2 balení toastového chleba
200 g šunky
150 g pikantního salámu
150 g strouhaného ementálu
nakládané okurky
lžička a půl křenu (nebo dle chuti)
lžička a půl dijonské hořčice
kelímek zakysané smetany
balíček žervé
cca 150 g másla (o pokojové teplotě)

Postup:
1. Salám, šunku a okurky nasekáme nebo nahrubo nastrouháme.

2. Změklé máslo důkladně promícháme s žervé a zakysanou smetanou.

3. Přidáme hořčici, křen, strouhaný sýr a nasekané suroviny. Dle potřeby dochutíme.

4. Z toastového chleba odkrojíme okraje (můžeme usušit a použít na strouhanku) a vyložíme jím dno dortové formy. Podle potřeby ho ořežeme.

5. Potřeme částí směsi, přidáme další vrstvu chleba a opakujeme. Dáme asi na dvě hodiny vychladit.

Na ozdobu:
cca 200 g směsi žervé a zakysané smetany
trochu mleté papriky
nasekaná pažitka
kapie
uvařená vejce

Jarní cibulka, zelenina (ilustrační foto)

Postup:
1. Žervé smícháme s částí nasekané pažitky, mletou paprikou, solí a pepřem.

2. Formu uvolníme a dort pomažeme smetanovou směsí.

3. Ozdobíme kolečky vařených vajec, kapii a posypeme zbylou pažitkou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.