Sekyrková polévka

Nakonec všechno smícháme dohromady. Do mísy vložíme uvařené kroupy (bez vody!) našťouchané brambory a orestovanou cibuli

Vzpomenete si na pohádku, ve které se vařila sekyrková polévka? Je z roku 1997, režíroval ji Bořivoje Zemana a v hlavní roli se představil Jiří Korn. V dnešních apetýtových receptech pro vás máme tip na chutnou sekyrkovou polévku podle pohádky Honza málem králem

Budete potřebovat:

  • 80 g sušených hub (nebo i čerstvé žampiony)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • ½ lžíce kmínu
  • 2 l zeleninového vývaru (můžeme použít kostku)
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 150 g krup
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 stroužky česneku
  • hrst drcené majoránky

Postup:

  1. Kroupy den předem namočíme.
  2. Sušené houby dáme do teplé vody a necháme asi 30 minut bobtnat, případně použijeme čerstvé žampiony.
  3. V hrnci na lžíci sádla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kmín, celé koření, bobkový list, přilijeme zeleninový vývar, přidáme houby (sušené i s nálevem, ve kterém bobtnaly) a také propláchnuté kroupy.
  4. Přivedeme k varu, vaříme dokud kroupy nezměknou.
  5. Poté osolíme, opepříme, dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou.
  6. Nakonec ještě vmícháme druhou lžíci sádla a podáváme.