Sekerková polévka

V pondělních apetýtových receptech nás v prázdninových měsících zajímá, jak vaří manželé Senohrábkovi.

Na Sekerkovou polévku podle manželů Senohrábkových potřebujeme:

  • 3 větší brambory
  • 2 velké cibule 
  • celer
  • mrkev
  • petržel
  • podle chuti česnek
  • uzený vývar
  • vaječný bílek (pokud zbyde)
  • chléb
  • 2-3 lžíce sádla
  • podle chuti chilli pasta
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • petrželová nať
  • sušené houby

Postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky, dáme vařit.
  2. Nesolíme, protože je nalijeme do polévky i s vodou.
  3. Zeleninu oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  4. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půl měsíčky.
  5. Česnek utřeme se solí a asi dva stroužky jen nasekáme.
  6. Uvaříme zvlášť houby.
  7. Ohřejeme vývar.
  8. Na pánvi si rozpustíme sádlo a dáme na něj postupně orestovat zeleninu, přidáme cibuli.
  9. Přidáme nasekaný česnek, chilli, poté přidáme do vývaru.
  10. Dále přidáme uvařené brambory (i s vodou) a houby (s vodou po druhém varu, ne tu první).
  11. Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný česnek, vlijeme rozšlehaná vejce.
  12. Petrželku dáváme do polévky při varu nebo až na ozdobu.

Tip: K polévce si můžeme opéct chlebové krutony.

zdroj: Josef a Stanislava Senohrábkovi

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.