Sedlácké fondue
Recept nabídla Blanka Kovandová v Apetýtu v úterý 27. listopadu.
Potřebujeme:
1 bochník chleba, 1 zelená a 1 červená paprika, 30 – 40 dkg prorostlé slaniny, 3 kostky taveného sýra, 2 kelímky zakysané smetany, vegeta, pepř, pažitka, cibulka
Postup:
Z chleba odkrojíme vršek a vnitřek rukou vytrháme docela velké kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Papriky očistíme a nakrájíme na drobné kostičky stejně jako cibulku.
Na rozpálené, ale suché pánvi slaninu vyškvaříme a slijeme tuk stranou. Smetany smícháme s tavenými sýry, zeleninou a okapanými kostičkami slaniny. Směr dochutíme vegetou a pepřem. Vše důkladně promícháme.
Tukem vyškvařeným ze slaninky pomažeme chleba a pokapeme trhance střídky. Směs nalijeme do bochníku, kousky chleba rozložíme kolem (já trhám kolem i vrchní odkrojený chleba, ale někdo jej používá jako poklici). Vše dáme zapéct do předehřáté trouby, až je směs horká a chleba křupavý.
Konzumuje se u jednoho stolu: stolovníci si namáčejí chlebové trhance v sýrové směsi a postupně se takto sní celá nádoba – tedy bochník
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka