Sarma
Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou z pondělí 30. dubna.
Potřebujeme:
2 kg bílého hlávkového zelí, 750 g mletého hovězího a vepřového masa, 350 g vepřového uzeného masa, 150 g sádla, 50 g kulatozrnné rýže, 200 ml octa, 1 vejce, 1 cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku pálivé mleté papriky, petrželovou nať
Postup:
Hlávku zelí omyjeme, nožem vykrojíme košťál, rozdělíme na jednotlivé listy, vložíme ji do vroucí vody s octem, povaříme cca 10 minut a necháme krátce stát v hrnci. Listy scedíme, zchladíme je studenou vodou. Listům seřízneme silnější žebra, aby se z nich lépe připravovaly závitky.
Cibuli nasekáme nadrobno a zpěníme na sádle, přidáme hovězí a vepřové mleté maso a osmahneme. Do zchladlé směsi přisypeme rýži předvařenou do poloměkka, osolíme, opepříme, vmícháme vejce a nasekanou petrželku, promícháme.
Dále budeme připravovat jídlo v kastrolu (velkém), jeho dno vymažeme trochou sádla. Naplníme masovou směsí jednotlivé předvařené a upravené zelné listy. Zavíjíme je tak, aby nám vznikly malé válečky. Pak je skládáme do kastrolu jeden vedle druhého i do řad nad sebou. Mezi závitky dáváme plátky uzeného masa.
Nakonec ze sádla, mouky a papriky připravíme jíšku, kterou zalejeme vodou, solíme, pepříme, provařujeme a lijeme na závitky. Sarmu dokončíme v troubě. 30 minut pečeme na 180 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.