Samosa
Dnes zavítáme s apetýtovými recepty opět do Nepálu. Seznámíme se s typickým asijským pečivem.
Samosa je druh pečiva typického pro asijskou, převážně indickou kuchyni. Má podobu plněných taštiček obvykle trojúhelníkového tvaru, které se pečou v tandúru nebo smaží na rostlinném oleji.
Na zhruba 15 samos budete potřebovat:
- 500 g listového těsta
- 500 g vařených brambor
- 2 stroužky drceného česneku
- 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 polévková lžíce římského kmínu
- 1 polévková lžíce černého kmínu (černucha setá)
- 1 polévková lžíce drceného červeného chilli
- 1 polévková lžíce práškového koriandru
- 1 střední nakrájená cibule
- 1-2 drobně nakrájené zelené chilli papričky
- sůl
Postup:
- Na troše oleje osmahneme česnek, zázvor, římský kmín, černý kmín, červené drcené chilli, práškový koriandr, cibuli, nakrájené zelené papričky.
- Přidáme částečně rozšťouchané brambory, sůl, koriandrovou nať.
- Promícháme a odstavíme z ohně.
- Z listového těsta vyválíme tenkou placku.
- Vykrajujeme kola cca 16 cm v průměru.
- Kolo rozpůlíme.
- Rovné okraje půlkruhu lehce potřeme vodou a rovné plochy k sobě důkladně přitiskneme.
- Vytvoří se kornout, který naplníme bramborovou náplní, stlačíme a zbylé okraje přitiskneme k sobě.
- Samosy klademe na pečící papír a pečeme v troubě.
- Podáváme s kečupem nebo zelenou chilli omáčkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.