Rychlý medovník

Sladce vstoupíme do prvního týdne roku 2021 a to receptem, ve kterém nesmí chybět med.

Med je jediná potravina, která obsahuje všechny látky potřebné k udržení života, včetně enzymů, vitamínů, minerálů a vody. K nasbírání kilogramu medu včely nalétají vzdálenost rovnající se cestě čtyřikrát kolem Země.

A teď už se pustíme do pečení. Když se řekne medovník, spousta hospodyněk zalomí rukama a možná i zalamentuje, ať na ni nechodíme s tak složitým receptem. Přesvědčíme vás, že tento dezert zvládne i vy.

Budete potřebovat:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 1 máslo
  • 30 dkg medu
  • 1 l sody
  • 3 vejce

Vypracujeme těsto a necháme hodinu odpočívat. Rozválíme na tři pláty stejné velikosti a pečeme na 190 stupňů Celsia, ořízneme okraje, které si rozdrobíme do misky.

Náplň:

  • plechovka kondenzovaného karamelového mléka
  • 25 dkg másla
  • 1 uvařený karamelový pudink

Vše dobře smícháme a promažeme upečené pláty i po stranách. Posypeme rozdrobeným těstem z misky, do kterého přidáme mleté vlašské ořechy.

Tip: Medovník nejlépe chutná uležený, až druhý den.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.