Rychlé jidáše

Připravit všechny tradiční velikonoční dobroty není nic snadného. A tak není divu, že to leckoho od příprav odradí úplně. Proto jsme pro vás vybrali recept od návštěvníků prostějovské rozhlasové besedy. Jde o rychlé jidáše podle tradice pojídané na Zelený čtvrtek. A protože nejsou z kynutého těsta, můžete je připravit klidně teplé k snídani.

Budete potřebovat:

1 balíček listového těsta
1 lžíce mleté skořice
4 lžíce pískového cukru
1 vanilkový cukr
50 g rozinek
1 vejce a med na potření

Postup:

1. Těsto rozválíme asi na 3 mm.

2. Plát poté stejnoměrně posypeme skořicí, cukrem a rozinkami (můžeme pokapat rozpuštěným máslem).

3. Zavineme do rolády a nakrájíme na kolečka silná asi 2 cm.

4. Klademe řezem na plech, potřeme vejcem a pečeme dozlatova.

5. Po upečení potřeme medem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.