Rychlé jidáše
Připravit všechny tradiční velikonoční dobroty není nic snadného. A tak není divu, že to leckoho od příprav odradí úplně. Proto jsme pro vás vybrali recept od návštěvníků prostějovské rozhlasové besedy. Jde o rychlé jidáše podle tradice pojídané na Zelený čtvrtek. A protože nejsou z kynutého těsta, můžete je připravit klidně teplé k snídani.
Budete potřebovat:
1 balíček listového těsta
1 lžíce mleté skořice
4 lžíce pískového cukru
1 vanilkový cukr
50 g rozinek
1 vejce a med na potření
Postup:
1. Těsto rozválíme asi na 3 mm.
2. Plát poté stejnoměrně posypeme skořicí, cukrem a rozinkami (můžeme pokapat rozpuštěným máslem).
3. Zavineme do rolády a nakrájíme na kolečka silná asi 2 cm.
4. Klademe řezem na plech, potřeme vejcem a pečeme dozlatova.
5. Po upečení potřeme medem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.