Roládky se sušenými švestkami
Tohle jídlo díky švestkám a povidlům chutná i voní znamenitě. Takže vy, kteří si s oblibou na talíř servírujete masové dobroty, už si chystejte suroviny!
Budete potřebovat:
- 2 hovězí plátky na rolády
- 1 cibuli
- 6 sušených švestek
- 1 lžičku švestkových povidel
- hladkou mouku na obalení a zahuštění
- 2 plátky anglické slaniny
- olej, sůl a pepř
Postup:
- Hovězí plátky naklepeme, nejlépe přes fólii – maso se méně trhá.
- Poté osolíme, opepříme.
- Každý plátek poklademe plátkem slaniny a třemi rozpůlenými švestkami, poté srolujeme. Roládky zpevníme párátkem nebo provázkem a obalíme v hladké mouce.
- Pak si připravíme tmavší cibulový základ a v osmažené cibulce roládky opékáme ze všech stran.
- Podlijeme vodou a přidáme lžíci švestkových povidel a dusíme doměkka, nejlépe v tlakovém hrnci asi 30 minut.
- Šťávu zahustíme lžící hladké mouky, provaříme a podáváme s rýží nebo těstovinami.
Související
-
Kuchařské čarování se sýry – alternativa oblíbeného smažáku, sýrová roláda a další inspirace
Sýry v naší kuchyni i na stole jsou tématem Kuchařského čarování. Dozvíte se něco málo o historii a nejznámějších značkách i druzích sýrů. K tomu Petr Stupka přidá recepty.
-
Ostružinová povidla
Babské rady vám každé pondělí přináší nepřeberné množství rad a receptů. Tentokrát vám nabídneme recept na ostružinová povidla.
-
Vepřová roláda s klobásou
Když se ta dnešní dobrota nakrájí na plátky, vypadá prostě nádherně – masová roláda odhaluje na řezu, čím je plněná i proč je tak pěkně barevná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.