Rohlíčky, obzvlášť vypečené

Asi nebylo příliš těžké poznat, že si dnes připravíme rohlíčky z filmové pohádky Císařův pekař/Pekařův císař z roku 1951.

Na přípravu množství asi pro 4 osoby potřebujeme:

  • 1 a ½ lžičky sušeného droždí
  • 300 ml mléka
  • 1 lžičku cukru krupice
  • 1 lžičku soli
  • 1a  ½ lžíce rozpuštěného másla
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • kmín
  • hrubozrnná sůl

Postup:

  1. Připravíme si kvásek z droždí, vlažného mléka a cukru.
  2. Vzešlý kvásek pak promícháme s máslem a osolenou moukou.
  3. Vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout.
  4. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále.
  5. Nakrájíme na pruhy a vyválíme z nich válečky.
  6. Z nich pak pleteme houstičky.
  7. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí a necháme na plechu na pečícím papíru kynout ještě asi 15-20 minut.
  8. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme 20 minut.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.