Rohlíčky, obzvlášť vypečené
Asi nebylo příliš těžké poznat, že si dnes připravíme rohlíčky z filmové pohádky Císařův pekař/Pekařův císař z roku 1951.
Na přípravu množství asi pro 4 osoby potřebujeme:
- 1 a ½ lžičky sušeného droždí
- 300 ml mléka
- 1 lžičku cukru krupice
- 1 lžičku soli
- 1a ½ lžíce rozpuštěného másla
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- kmín
- hrubozrnná sůl
Postup:
- Připravíme si kvásek z droždí, vlažného mléka a cukru.
- Vzešlý kvásek pak promícháme s máslem a osolenou moukou.
- Vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále.
- Nakrájíme na pruhy a vyválíme z nich válečky.
- Z nich pak pleteme houstičky.
- Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí a necháme na plechu na pečícím papíru kynout ještě asi 15-20 minut.
- Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme 20 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.